onsdag 24 september 2008

Äcklig latte, eller Varför gråter jesusbarnet?








Vill du verkligen få det här barnet att börja gråta?

Lattefascisten förstår, teoretiskt, att det finns viktigare saker att engagera sig i än kvaliteten på starkt kaffe med upphettad mjök. Svält, djurplågeri, 90-talsmodets återinträde och vi vet inte vad.

Men Lattefascisten förstår inte varför någon med denna inställning har gjort det till sitt levebröd att tillverka och servera latte till koffeinkrävande människor. Det är antingen ondska eller idioti.

En latte kan vara äcklig på väldigt många sätt.
Vi börjar med mjölken.

Om den är för varm går den för det första inte att dricka på en halvtimme, och för det andra är mjölken förstörd. Kaffet dör och allt smakar sump.
Om den är fesljummen smakar den kossa, och man hinner inte dricka upp den innan den är iskall. Iskall kaffe är en styggelse, iskaffe inte inkluderat. Ett vanligt fel på ställen där man visserligen har exemplarisk form på mjölken, men glömt ångmunstyckets uppvärmande syfte. Inte okej.
Men om mjölken bara är uppvärmd och inte uppångad till den där filmjölkslikannde konsistensen blir latten för svag, eftesom mjölken utan de små fina bubblorna tar mindre plats. Ville vi haft bara mjölk skulle vi beställt det.

Sen har vi skummet.
Om skummet är för hårt måste man använda skeden och gräva sig ner till kaffet, vilket är jobbigt och ofta har man ingenstans att lägga skummet. Dessutom är det slöseri på skummet, som är lite av vitsen med latte.
Om skummet är för mycket blir det lite samma effekt, och dessutom blir man snuvad på stor del av själva drycken. Vi gillar skummet, men vill gärna inte äta drycken enbart med sked tack.
Om skummet har för stora bubblor blir skummet för fluffigt, och frasar när man dricker det (se bilden). Fraslatte = inte okej.

Sedan har vi espresson.
Om espresson inte har någon crema har antingen för lite kaffe använts, eller så är kornen förvarade för luftigt. Eller så har den stått för länge. Inte gott.
Om espressons crema är väldigt tjock och gul har förmodligen för grovkornigt kaffe använts, eller möjligen för lite. Resultatet blir en smaklös latte.

Har kafét ändå lyckats med alla dessa delar återstår ändå tricket att inte döda creman när de häller i mjölken, Klart svårare än man tror, och svårare än många klarar. Har man väldigt fluffigt skum brukar det se ut som att creman verkligen följer med hela vägen, men det är givetvis fusk. Något man om inte annat märker när man ska försöka dricka latten. Följer creman inte med hela vägen missar man halva poängen med latte, och Lattefascisten kunde lika gärna hettat upp mjölk på gasspisen hemma och hälla i bryggkaffe.
Men följer creman med fint upp hela vägen i en lagom skummad mjölk kan man göra mönster. Det är lite larvigt, men kan vara ett tecken på en välgjord latte. Ibland.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

1 kommentar:

Amanda sa...

Blir inte skumme frasigare ju magrare mjölk man använder. Fett=krämigt?